Enhedslisten stemte i dag nej til Region Syddanmarks budget for 2019. Du kan læse hvorfor i vores budgettale her:
Enhedslisten har som eneste parti valgt ikke at tilslutte sig budgetforliget i Region Syddanmark. Vores begrundelser er flere. Vigtigst er at:
Økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen der danner grundlag for budgettet, den aftale er desværre ikke god nok. Region Syddanmark skal igennem flere effektiviseringer og besparelser.
En politik der ikke ser ud til at ændre sig i de kommende år – heller ikke med truslen om at nedlægge regionerne. Kort sagt: I Enhedslisten er vi imod en udvikling der afskaffet eller begrænser det demokratisk element med folkevalgte i styringen af sundhedsvæsenet
Vi har til stadighed peget på problemerne med mange års produktivitetskrav.
. I den nye aftale erstattes 2% produktivitetsrkav med den såkaldte nærhedsfinanciering, der belønner aktivitet der lægges – eller skubbes – ud via økonomistyring og aftaler som fx den med lægerne hvor der forudsætter at patienter med KOL, diabetes og visse kræftformer behandles / følges i almen praksis.
Dette mindsker næppe arbejdsbyrden og retter heller ikke op på mange års besparelser.
Der er kapacitetsproblemer i sundhedsvæsenet. Ikke kun på sygehusene, men også i almen praksis og i de kommunale tilbud, dels pga. demografien, dels pga. et øget arbejdspres. At forestille sig at man kan opruste det nære sundhedsvæsen uden at det koster på sygehusene det tror vi ikke på.
Vi har fået et specialiseret sundhedsvæsen, hvor læger, sygeplejesker og andet personale er superdygtige til de sjældne og interessante sygdomme og hvor erhvervslivet grådigt følger trop i form af høje medicinpriser og dyrt medicoteknisk udstyr. Mens almindelige menneskers almindelige sygdomme glemmes eller betragtes som banale. Det er sygdomme der ofte er tæt forbundne med de sociale og økonomiske vilkår. Forskning viser at social integration og tætte relationer betyder mere for levetiden end de såkaldte KRAM faktorer. Dette skal afspejle sig i sundhedsvæsenets organisering især hvis man vi ændre på ulighed i sundheds dvs gennem opsøgende og relations skabende arbejde med de svageste grupper
Der igangsættes mange nye og gode initiativer i budgetforliget, flere har været afholdt som forsøgsprojekter og det er positivt at regionen fastholder disse som daglig drift. Det støttede vi gerne hvis de blev fremsat som selvstændige forslag, men de grundlæggende problemer omkring travlhed på vores sygehuse og de andre institutioner i regionen gøres der ikke noget ved og det – sammenholdt med at de forslag vi stillede Enhedslisten fremsatte i budgetprocessen en række ønsker, bl.a. omkring mere lighed i sundhed, stop for udlicitering/privatisering og mere økologisk mad, men ganske få af vores ønsker blev imødekommet.
Tværtimod er der lagt op til mere privatisering i aftalen – hvilket jo undre os af andre partier ikke opponere imod.
Derudover er vi meget bekymret for kvalitetsfondsbyggerierne, især det nye OUH, som påtvinger hele regionen effektiviseringer, for at finansiere f.eks. flytning og dobbeltdrift i en periode. Der er altså ikke tale om et budget fri for besparelser. Men det er ikke kun økonomien omkring nyt OUH -og det er vel ret beset noget vi alle deler – men også spørgsmålet om arbejds- og sociale klausuler Hvor flere af forholdene er placeret i udlandet. Hvordan vil vi reelt sikre dette?
Vi forstår godt, at vil man følge økonomiaftalen og:
• følge de (alt for) stramme økonomiske rammer for regionernes økonomi,
• accepterer de – for os – uigennemskuelige forslag til ny finansierings principper og
• accepteres de forsatte effektiviseringskrav o.l. i forbindelse med kvalitetsfondsbyggerier og implementering af nyt OUH,
Så er det sikkert det bedst mulige der kan opnås. Men en aftale vi ikke synes er god nok, men EL er ikke sat i verden for at please regeringer. Vi tror ikke, at aftalen overordnet set gavner hverken patienter eller personale eller bringer regionen i den rigtige retning politisk.
Lægger man dertil en manglende tiltro til at kommuner og praksissektoren kan overtage de (mange) opgaver der tillægges dem. Så vi tror ikke de mange gode forslag får en reel mulighed for at fungere. Tværtimod er vi bekymret for om det ikke igen bliver personale og patienter der kommer til at betale prisen.
På de øvrige områder har vi ikke de store indvendinger. Vi havde gerne set mere kollektiv trafik og flere midler til bekæmpelse af forurening og mulighed for mindske forureningen af vores drikkevand.
På baggrund af ovenstående tilslutter vi os ikke budget for 2019