Det forudsigelige kollaps

Sundhedsvæsenet er i krise. Sygehusene er pressede, ventelisterne stiger og personalet stresser eller flygter.

Dagligt læser vi historier om borgere der lades stikken, og personale der advarer om at patientsikkerheden er alvorligt i fare. Ingen tvivl om, at regionens personale gør hvad de kan, og i mange tilfælde mere til, men mange års svigt og forkerte beslutninger gør desværre, at situationen kan virke håbløs.

Fra 1999 og til 2018 var sygehusene underlagt det såkaldte produktivitetskrav, der betød at de hvert år skulle levere 2% mere end sidste år for de samme midler. Kort sagt, personalet skulle løbe lidt hurtigere, år efter år efter år.

Ingen tvivl om at det slet hårdt på personalet, og det politiske flertal kunne da også langt om længe se at det var uholdbart. Men man kom aldrig ned i tempo igen, og så kom både en Corona-epidemi samt en sygeplejerske-konflikt, der har medført et efterslæb, som er svært at rette op på, under de nuværende forhold. Regeringsindgrebet forhindrede en bedre løn til sundhedspersonalet, og dermed bedre mulighed for at fastholde tilfredse medarbejdere i det offentlige.

Samtidig er Lars Løkkes idé om de såkaldte supersygehuse ved at slå igennem, når de store byggerier er ved at være færdige rundt om i landet. Hele idéen var mere centraliserede enheder med færre sengepladser, hvilket er noget af et sats når man ved, at vi alle bliver ældre og overlever flere sygdomme, og derfor også har brug for sundhedsvæsenet i større omfang. Det giver et enormt pres på sygehusene, der ikke er blevet tilstrækkeligt kompenseret herfor i økonomiaftalerne mellem Danske Regioner og skiftende regeringer.

Regionerne forsøger som en løsning at sende flere til behandling i private tilbud. Det er noget dyrere, og det gør samtidig at der sker en personaleflugt fra de offentlige sygehuse. En nedadgående spiral, der blot gør situationen værre og værre.

Her står vi så, med et truende men forudsigeligt kollaps af vores sundhedsvæsen. Med en ny regering, der vil “frisætte” den offentlige sektor, hvilket i deres ordbog betyder mere privatisering. Det har måske været hele formålet med produktivitetskravet og supersygehusene? Det er i hvert fald resultatet.

Vi 𝘀𝗸𝗮𝗹 have vendt udviklingen, sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold for de ansatte og sikre vores fælles, offentlige sundhedsvæsen, der giver alle patienter lige rettigheder og muligheder.