Nedskæringspolitik lokal, nu med rød opbakning

Det er nu et stykke tid siden at budgetforhandlingerne i Esbjerg Kommune sluttede. På forhånd var fanden malet på væggen. Skiftende regeringer havde med deres udligningsreformer og refussionsændringer gjort livet surt for især Esbjerg Kommune, der skulle spare hen mod 500 mio. kr. over de næste fire år.

Det er voldsomt, også for Esbjerg, så alle områder blev gennemgået af regnearksdrenge, der kunne konstatere at Esbjerg brugte alt for mange penge i forhold til andre kommuner. Nuvel, det har selvfølgelig vist sig at deres sammenligninger var helt hen i vejret, da kommunerne ikke er ens, og selvfølgelig heller ikke opgør eller bogfører udgifter helt ens, men flertallet i Esbjerg Byråd fandt regnearksdrenges argumenter som en god anledning til endnu en gang at stikke sparekniven dybt i de aller-svageste.

Resultatet blev en massakre. Ældre, handicappede, syge, idræt, fritidsaktiviteter, undervisning… Det hele skal smadres.

Forventeligt at det borgerlige flertal, der jo benytter enhver given lejlighed til at fjerne offentlig velfærd, der så kan erstattes af private ordninger. Og det bliver helt sikkert også resultatet her. De stærke skal nok klare sig. De ældre der har mulighed for det, skal nok få købt sig den hjælp de har brug for, eller på anden måde få ekstra ydelser, men hvad med alle de andre? Det bliver et fattigt liv for mange af kommunens borgere.

“Det er nødvendigt”, hører man flertallet skrige. Det lyder hult, når man samtidig giver millioner til direkte erhvervsstøtte, en støtte der er tredoblet på få år! Samtidig friholder man stadig erhvervslivet fra at betale skat. I Esbjerg er dækningsafgiften på NUL promille, altså går kommunekassen glip af en masse indtægter på grund af en borgerlig ideologi. Man tror at virksomhederne vil flygte (hvorhen?), hvis de skal til at bidrage til fællesskabet. Noget som virksomhederne i øvrigt selv modsiger. 

Men, men, men. Der skal jo være penge til de professionelle idrætsudøvere i kommunen, til en masse erhvervsstøtte, til nybyggeri og store armbevægleser. Så pyt med de syge og fattige. De råber alligevel ikke så højt.

Det underlige er dog, at de såkaldte røde partier fra Socialdemokraterne og SF går med på denne borgerlige retorik. De stemte for budgettet, og dermed for alle besparelserne på kernevelfærden i kommunen. “Vi er ansvarlige” og “det ville være værre uden os”, lyder deres forsvar. Hvis denne massakre er at være ansvarlig, så så jeg nu hellere at de var uansvarlige, og det tror jeg også at de mange ramte vil! 

Desværre har Venstres borgmester helt ret, når han hver gang der kommer kritik fra de såkaldte røde partier blot afviser den med: “Jamen, I har jo selv stemt for det I kritiserer mig for”. Og det kan han så gøre igen nu.