Et knap så fantastisk budget

Læserbrev: Der er vedtaget nyt budget for Region Syddanmark for 2020. Alle partier undtagen Enhedslisten er med i forliget. Medierne skriver begejstret om nye initiativer på sundhedsområdet, men er der så meget at glæde sig over?

Danske Regioner og de sundhedsfaglige organisationer var tidligere på året ude med, at der var behov for et årligt løft i sundhedsvæsenet på 2%, hvis man skulle kunne følge med demografien (der kommer flere ældre med flere sygdomme), nye behandlinger, ny teknologi og de stigende medicinpriser. Det var stort set alle partier enige om.

Resultatet af budgetforhandlingerne i Region Syddanmark er et løft på ca. 1,1%. Det dækker nok lige demografien, mens andre uundgåelige udgifterne, f.eks. til dyrere medicin må dækkes af afdelingerne selv. Vi frygter at personalet endnu en gang skal løbe endnu hurtigere – pengene skal jo findes derude.

Der kom desværre ikke en god aftale ud af forhandlingerne om en økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen. Det er et kæmpe problem. I kommuner og i staten kommer indtægterne gennem forskellige skatter og afgifter, som de kan skrue på. Det er en naturligdel af budgetproceseen at skatter og afgifter debatteres. De muligheder har vi ikke i regionerne – vi har kun en indtægtskilde vi kan skrue på: Økonomiaftalen.

Og den er en høj grad noget der også besluttes i Region Syddanmark. De tre største partier i regionsrådet (S+V+SF) sidder i Danske Regioners bestyrelse, og dermed er 30 ud af regionsrådets 41 medlemmer repræsenteret i den bestyrelsen, der forhandler økonomiaftalen. Alle partier undtagen Enhedslisten stemte for aftalen, og mente dermed at indtægterne i regionens budget er tilstrækkelige.

De nødvendige økonomske midler findes i samfundet, men de kommer ikke ud hvor der er brug for dem. I Enhedslisten mener vi at personalet i forvejen løber alt for stærkt. Det går ud over både arbejdsmiljø, sygefravær og patientsikkerheden. Hvordan man med denne politik vil få flere til at gå fra deltid til fuldtid forstår vi ikke rigtig.

Dette var en væsentlig årsag til, at Enhedslisten ikke kunne være med i budgetforliget i Region Syddanmark.

Læserbrev bragt i Jydske Vestkysten, 3. november 2019.