Nej til Ronald McDonald Hus

Derfor stemte Enhedslisten imod byggetiet af Ronald McDonald Huset ved Nyt OUH.

Formålet er fantastisk: Et fredeligt sted tæt på sygehuset, hvor familier til alvorligt syge børn kan bo, mens deres børn er indlagt. Det kan vi kun støtte op om.

Men da sagen blev behandlet i Regionsrådet den 24. juni, stemte Enhedslisten alligevel som de eneste imod.

Byggeriet og drift bliver varetaget af Ronald McDonalds Børnefond. Vi synes det er et demokratisk problem at private fonde overtager opgaver, som regionerne ikke har penge til at udføre, men som alligevel er vigtige. Bliver det så kun projekter og sygdomme med høj prestige og stærke pårørende der får bevillingerne fra de private? Bliver det private penge der bestemmer hvad der er væsentlige sundhedstilbud? Bliver det offentlige tilsyn og ansvar sat til side? Hvilken indflydelse får navnet “McDonalds” mon på børnenes ophold i huset?

Fondene, med deres store skattefordele, kan fremstå som godhjertede, samvittighedsfulde samfundshjælpere, mens deres varemærke bliver eksponeret i det offentlige sundhedsvæsen. Og Region Syddanmark står heller ikke helt uden udgifter. Det koster nemlig 3 millioner kroner at få klargjort byggegrunden med alt forsyningsarbejde osv.

Enhedslisten synes det er en yderst problematisk udvikling. Lad os i stedet lade virksomhederne betale deres skat, og investere midler i det offentlige. Lad os arbejde for nogle holdbare, ansvarlige og demokratiske løsninger.