Medicinpriserne skal ned – det offentlige skal på banen

Indlæg holdt på Danske Regioners generalforsamling den 11. september 2020. Baggrunden er, at Alternativet havde stillet et forslag om, at Danske Regioner skulle sikre lavere medicinpriser:

“Jeg skal sige lidt om forslag 5 fra Alternativer om medicinpriser.

Det er en yderst relevant debat, så tak til Alternativet for at sætte det på dagsordenen.

Vi ved alle, at Regionernes udgifter til medicin bare stiger og stiger.

Samtidig har vi i dette Corona-år set, hvor sårbare vi er overfor forsyningssikkerheden på både medicin, vacciner og værnemidler.

Danske Regioner og Amgros har heldigvis lært af situationen, og er i gang med at opbygge lagre. Det er både fornuftigt og nødvendigt.

Men vi står med en udfordring med medicin – både hos apotekerne og på sygehusene.

Det meste på dette område foregår i dag på markedets og industriens præmisser. Medicinalindustriens indtjening stiger og stiger, og det samme gør regionernes regning til dem.

Det er tydeligt, at markedet hverken sikrer forsyningssikkerhed eller lave priser.

Hvad skal vi så gøre?

Alternativets forslag om medicinpriser, og bestyrelsens ændringsforslag, kan være et skridt i en rigtig retning. Men rykker det noget?

Vi bør nok også kigge på mulighederne for demokratisk og offentlig produktion af medicin, vacciner og værnemidler.

Vi bør i højere grad gøre os uafhængige af tvivlsomme regimer og en privat industri med snævre interesser.

Produktion og distribution af medicin, vacciner og værnemidler betragter vi i Enhedslisten som kritisk infrastruktur, og bør i højere grad sikres af det offentlige.

Og selvfølgelig skal der gøres noget ved apotekerne og de 14. dages udbud, der overhoved ikke fungerer i øjeblikket. Men det har vi også forstået, at bestyrelsen i Danske Regioner er opmærksomme på.

Så forslaget om at sikre lavere medicinpriser og bestyrelsens ændringsforslag kan vi fra Enhedslistens side godt støtte. Også selvom vi vil lidt mere end det.