Sund aldring

Vi bliver flere og flere ældre, og det presser regionernes og kommunernes økonomi. Finansministeriet har vurderet, at den såkaldte “sunde aldring” gør, at f.eks. en 70-årig i dag er sundere (og ifølge finansministeriet dermed “billigere”) end en 70-årig for få årtier siden.

Nu er professor Jakob Kjellberg og VIVE (Det nationale forskings- og analysecenter for velfærd) så endelig kommet med deres rapport om sund aldring. Den tilbageviser at der findes besparelser her, og de demografiske udgifter både i kommuner og regioner er derfor meget højere end Finansministeriet regner med. Se https://www.regioner.dk/…/fremtidens-sundhedsudgifter-en-an… , hvor der i konklusionen bl.a. skrives:

“Denne analyse har, på linje med et stigende antal udenlandske studier, fundet, at det særligt er gruppen mellem 70 og 90 år, der skaber denne mervækst. Hvis denne tendens fortsætter, så udgør det en økonomisk udfordring, da det særligt er gruppen af 70-90-årige, der vokser fremadrettet som følge af den demografiske udvikling. Nuværende modeller, der anvendes til fremskrivning af sundhedsomkostninger, risikerer således at undervurdere de kommende års vækstbehov i sundhedsomkostningerne.”

Vi venter spændt på, at der bliver rettet op på dette i de økonomiaftaler, der forhandles i øjeblikket.