Det forsømte sundhedsvæsen

Læserbrev bragt i dagens aviser.

Vores sundhedsvæsenet er i knæ. Det handler ikke om midlertidige Corona-udfordringer eller sygeplejerske-konflikten, men om årtiers nedprioritering af sygehusene og det personale der arbejder der.

År efter år har sygehusene set produktivitetskrav, effektiviseringer, besparelser, øget krav til registreringer, en ældre befolkning mere flere og mere komplicerede sygdomme, dyrere medicin og dyrere behandlinger. Sundhedsvæsenet har længe været underfinansieret, og alt sammen bakket op af langt de fleste partier på Christiansborg.

Nu har man så indset, at det ikke går mere. Regeringen er lige kommet med en milliard i den såkaldte vinterpakke, og de borgerlige partier følger efter med krav om store millionbeløb til sundhedsvæsenet. Alt sammen efter selvsamme partier med åbne øjne har udsultet det offentlige sundhedsvæsen de seneste mange år.

I de årlige økonomiforhandlinger mellem regeringen og Danske Regioner har Enhedslisten år efter år påpeget den underfinansiering der er fundet sted, og har derfor heller ikke kunnet stemme for aftalerne. Men alle andre partier var tilsyneladende tilfredse med den fortsatte underfinansiering. Konsekvenserne ser man så i dag.

I Enhedslisten er vi derfor glade for, at vi langt om længe kan komme i gang med en genopretning af sundhedsvæsenet, men vi ved dog endnu ikke om der er reel handling bag de fine ord fra de øvrige partier. Uanset bliver det svært og dyrt at rette op på mange års forsømmelse.

En vinterpakke var helt på sin plads, men det løser ikke de grundlæggende problemer.

Lønstrukturkomitéen kommer måske med nogle forslag om et år, men der er brug for tiltag der kan vende udviklingen noget hurtigere. Og der er brug for langsigtede, holdbare løsninger, der sikrer personalet tålelige arbejdsforhold og flere kolleger.