Udsted nødlicenser til Covid-19-vacciner

Patentlovgivning og kapitalisme forhindrer effektiv bekæmpelse af Covid-19.

Vaccinerne er her. Det er derfor afgørende, at vi nu får produceret så meget vaccine som overhovedet muligt, og at de kommer ud til så mange lande som muligt. Hvis vi ikke får vaccineret hele verden, så sker der flere mutationer af den her sygdom, som vi allerede har set.

Der er kapacitet til at producere langt flere vacciner end Pfizer/BioNTech og Moderna gør i øjeblikket. Og nu kan/vil de ikke engang levere det de har lovet. Man bør derfor hurtigst muligt se på mulighederne for at udstede nødlicenser til at producere covid-19-vacciner andre steder. Det er helt forkert, at regler og patenter forhindrer os i at producere nok vaccine til alle.

Nødlicenser er ikke nyt. Tidligere valgte Brasilien at ophæve patentbeskyttelsen på nogle af de medikamenter til behandling af HIV, og begyndte at producere dem selv i stedet for at købe dem fra store medicinalkoncerner.

Så hvis vi begyndte at vidensdele i stedet for at beskytte de store virksomheder, kunne andre hjælpe med at producere vacciner og dermed at bekæmpe Covid-19 hurtigere.

Det er i hvert fald usolidarisk at de rige lande opkøber alle vacciner, mens lavindkomstlande må undvære.

https://www.berlingske.dk/danmark/danmark-faar-100000-faerre-doser-fra-pfizer-i-foerste-kvartal