Klimakamp i Region Syddanmark

Region Syddanmark har i dag vedtaget nye klimamål – de samlede udledninger i Region Syddanmark skal reduceres med 35% inden 2030, med udgangspunkt i 2020-tallene.

I første omgang lyder det ikke særlig ambitiøst, når andre snakker om 70%-reduktionsmål osv. Men udgangspunktet er et andet, og Region Syddanmark har heldigvis valgt at medregne hele deres klimabelastning – inkl. varer og tjenesteydelser, også det der produceres og købes i udlandet. Alt sammen udledninger der ikke indgår i regeringens 70%-mål, og derfor et paradigmeskift indenfor klimapolitikken. Tallene kan derfor ikke sammenlignes, og faktisk er en 35% reduktion ret ambitiøst, når man medregner produktion af medicin, kliniske produkter, fødevarer, IT udstyr, konsulentydelser, rejser osv., alt sammen mens aktiviteten på vores sygehuse stiger.

FN’s klimapanel anbefaler en reduktion på 43% samlet set, hvis temperaturstigningen skal holdes under de 1,5 grader. Derfor stillede Enhedslisten ændringsforslag om, at Region Syddanmark skulle følge FN’s mål på de 43%, i stedet for de foreslåede 35%.

Det mødte stor modstand fra de etablerede partier, som mente det er helt urealistisk. Der er ikke engang en plan for de 35% endnu, og det har de jo sådan set ret i. Men det gør det ikke mindre nødvendigt at Region Syddanmark, som en af de helt store klimasyndere, som minimum følger FN’s klimapanels anbefalinger.

Tak til SF og De Radikale, der støttede op om et reduktionsmål på 43%. Et samlet Regionsråd stemte til sidst for målet på de 35%, og nu begynder kampen for reelle handlinger og reduktioner. Det er nu der skal handles!